Himpunan Resepi Noxxa Noodle Maker dari Cik Kiah Kicen

Bila bicara pasai noodle maker pastikan kita bicara benda yg sama... NOXXA NOODLE MAKER... gadjet yg osem ... macam tak caya kita mampu membuat mi sendiri. HOME MADE. 

Biarpun tidak sesedap mi tarik warisan tapi buat sendiri oke... kita tahu apa bahan yg kita masukkan ... halal?? Bersih??? Opkos... so why wait... go and grab these gojes gadjet. Hiasi dapur anda dgn alatan yg canggih dan pastikan ianya berfungsi dan bukan gajah putih or else kita jadi kufur nikmat... πŸ˜‚πŸ˜‚.

Resepi dh bagi tu ada pada gambar.. boleh save dn share pada kawan2... sila share sebanyak mungkin sbb sharing anda bantu page ini kekal aktif. Tkasih atas kerjasama. I lap u alls 😍

KOLEKSI RESEPI NOXXA NOODLE MAKER CIK KIAH KICEN
.
MI KUNING NOXXA NOODLE MAKER
(By Cik Kiah Kicen).
.
Bahan2:
200 gm tepung gandum
200 gm teung roti
140 gm cecair (1 biji telur + 5 g minyak +  pewarna kuning + air)
Air, minyak dan garam.
.
Cara2:
πŸ‘©πŸΌ‍🍳masukkan telung dlm NNM.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳bahan cecair dikacau rata.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 on kan NNM sambil menuang cecair perlahan2 sehingga habis.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 biarkan adunan bergaul dan mi akan klua dalam masa lebih kurang 5 minit.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 jika mesen berhenti tekan butang “extract noodle”.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 sementara mi diproses, didihkan air dlm periuk, letak sedikit minyak dan garam.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 selepas mi habis klua, masukkan kedalam air yg dididihkan td. Reneh sebentar sehingga mi naik ke atas.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳tapis dan toskan air dan kemudian lalukan dengan air paip.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 toskan semula dan letak swdikit minyak supaya mi kuning tidak melekat dan warna cantik berkilat.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 mi sedia dimasak spt goreng, sup dll. Selamat mencuba.
.
Tips:
✅ jangan didihkan terlalu lama nanti mi akan terlalu kembang.
✅ mi homemade tanpa bahan pengawit so simpan dlm fridge dlm bekas bertutup ( tahan 3 hari). Sebaiknya masak terus.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.
MIHUN KUNING NOXXA NOODLE MAKER
(By Cik Kiah Kicen).
.
Bahan2:
400 gm tepung roti
140 gm cecair (1 biji telur + 5 g minyak +  pewarna kuning + air)
Air, minyak dan garam.
.
Cara2:
πŸ‘©πŸΌ‍🍳masukkan tepung dlm NNM. Gunakan nozel yg lebih halus.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳bahan cecair dikacau rata.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 on kan NNM sambil menuang cecair perlahan2 sehingga habis.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 biarkan adunan bergaul dan mihun kuning akan klua dalam masa lebih kurang 5 minit.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 jika mesen berhenti tekan butang “extract noodle”.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 sementara mihun kuning diproses, didihkan air dlm periuk, letak sedikit minyak dan garam.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 selepas mihun kuning habis klua, masukkan kedalam air yg dididihkan td. Reneh sebentar sehingga mihun kuning naik ke atas.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳tapis dan toskan air dan kemudian lalukan dengan air paip.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 toskan semula dan letak sedikit minyak supaya mihun kuning tidak melekat dan warna cantik berkilat.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 mihun kuning  sedia dimasak spt goreng, sup dll. Selamat mencuba.
.
Tips:
✅ jangan didihkan terlalu lama nanti mihun kuning akan terlalu kembang.
✅ mihun kuning homemade tanpa bahan pengawit so simpan dlm fridge dlm bekas bertutup ( tahan 3 hari). Sebaiknya masak terus.
✅ saiz mihun kuning ni besar dr mihun beras dan kecil dr mi kuning biasa. Saiz macam Maggie gitew.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#bukuresepickk
#noxxanoodlemaker

PASTA NOXXA NOODLE MAKER
(Spagheti/macaroni/fetuccini)
by Cik Kiah Kicen
.
Bahan2:
1 Cwn (200gms) Tepung Semolina 
1½  Cwn (200gms) Tepung Hi Protein
170 ml cecair (1 Biji Telur + Garam+ Air)
Air sejuk dari peti ais
.
Penyediaannya:
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 masukkan bahan tepung dlm NNM.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 gunakan nozle yg bersesuaian dgn pasta spt spagheti dan fetuchini. Utk macaroni guna yg spagheti saja tapi nanti kene gunting2 bagi pendek2.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 on dan tuang cecair sedikit demi sedikit.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 biarkan pasta keluar sendiri keluar sendiri.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 didihkan air panas yg diletak sedikit minyak dan garam.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 masukkan pasta anda sebentar kira2 seminit.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 toskan dan masukkan dlm air sejuk tadi.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 tapis semula dan lumur sedikit minyak.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 pasta sedia dimasak atau disimpan dlm peti.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker

KUE TIAW  NOXXA NOODLE MAKER
by Cik Kiah Kicen
.
Bahan2:
1 cwn tepung ubi
1 cwn tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
140 ml air panas
40gm telor putih
.
Penyediannya:
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 masukkan bahan tepung dlm NNM.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 on dan tuang cecair sedikit demi sedikit.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 biarkan kue tiaw keluar sendiri. Taburkan tepung ubi supaya kue tiaw anda tidak melekat.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 didihkan air panas yg diletak sedikit minyak dan garam.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 masukkan kue tiaw anda sebentar.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 toskan dan lalukan air. Isi sedikit minyak dan kue tiaw siap.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker

SAMPRIT NOXXA NOODLE MAKER
by Cik Kiah Kicen
.
Bahan2:
250 gm buttercup
50 gm gula castor
120 gm susu pekat manis
400 gm tepung jagung
30 gm tepung kastad
1 sdt esen vanilla
.
Penyediaannya: 
πŸ‘©πŸ»‍🍳 Masukkan semua ke dalam mesin NMN.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 tekan on dan biarkan samprit anda klua. Potong panjang seinci dan susun dalam loyang.
πŸ‘©πŸ»‍🍳 Bakar suhu 180 darjah @ 15-20 min
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.
MARUKU NOXXA NOODLE MAKER
by Cik Kiah Kicen
.
Bahan2:
200 grm tepung beras
200 grm tepung pulut
1 biji telor + santan jadikan 200 grm
30 grm jemuju
30 grm udang kering
1 senduk cili mesin
Secubit garam
Pewarna hijau (ikut suka)
.
Penyediannya:
πŸ‘©πŸΌ‍🍳Kisar halus udang kering dan jemuju.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳masuk semua bahan kering dan gaul rata dahulu.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳masukkan dlm mesin dan gunakan nozle utk maruku dan on mesin.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 santan + telur + pewarna dikacau sedikit dan tuang ke mesen
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 goreng maruku dan sejukkan baru masuk botol.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.
TART NENAS NOODLE MAKER
(By Cik Kiah Kicen)
.
Bahan:
160 gm tepung naik sendiri
60 gm gula ising
50 gm tepung kastad
40 gm tepung jagung
75 gm butter
1 biji telur
1 sdb susu segar
Jem nenas
.
Penyediaan:
πŸ‘©πŸ»‍🍳 masukkan dlm NMN
πŸ‘©πŸ»‍🍳 tekan extrude dn stop utk memotong adunan. 
πŸ‘©πŸ»‍🍳 bulatkan jem dan gulung dgn doh
πŸ‘©πŸ»‍🍳 bakar pada suhu 170 darjah @ 5 min kemudian suhu 165 darjah @ 25 min
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.
LAKSA NOXXA NOODLE MAKER
(By Cik Kiah Kicen)
.
Bahan2:
1 cwn tepung ubi
1 cwn tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
160 ml air panas
.
Penyediaannya:
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 masukkan bahan tepung dlm NNM.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 on dan tuang cecair sedikit demi sedikit.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 biarkan laksa keluar sendiri.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 didihkan air panas yg diletak sedikit minyak dan garam.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 masukkan laksa anda sebentar.
πŸ‘©πŸΌ‍🍳 toskan dan lalukan air. Isi sedikit minyak dan laksa siap.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.

Comments

Popular posts from this blog

Laksa Beras

Mee kuning homemade