Himpunan Resepi Noxxa Noodle Maker dari Cik Kiah Kicen
Bila bicara pasai noodle maker pastikan kita bicara benda yg sama... NOXXA NOODLE MAKER... gadjet yg osem ... macam tak caya kita mampu membuat mi sendiri. HOME MADE.
Biarpun tidak sesedap mi tarik warisan tapi buat sendiri oke... kita tahu apa bahan yg kita masukkan ... halal?? Bersih??? Opkos... so why wait... go and grab these gojes gadjet. Hiasi dapur anda dgn alatan yg canggih dan pastikan ianya berfungsi dan bukan gajah putih or else kita jadi kufur nikmat... ππ.
Resepi dh bagi tu ada pada gambar.. boleh save dn share pada kawan2... sila share sebanyak mungkin sbb sharing anda bantu page ini kekal aktif. Tkasih atas kerjasama. I lap u alls π
KOLEKSI RESEPI NOXXA NOODLE MAKER CIK KIAH KICEN
.
MI KUNING NOXXA NOODLE MAKER
(By Cik Kiah Kicen).
.
Bahan2:
200 gm tepung gandum
200 gm teung roti
140 gm cecair (1 biji telur + 5 g minyak + pewarna kuning + air)
Air, minyak dan garam.
.
Cara2:
π©πΌβπ³masukkan telung dlm NNM.
π©πΌβπ³bahan cecair dikacau rata.
π©πΌβπ³ on kan NNM sambil menuang cecair perlahan2 sehingga habis.
π©πΌβπ³ biarkan adunan bergaul dan mi akan klua dalam masa lebih kurang 5 minit.
π©πΌβπ³ jika mesen berhenti tekan butang βextract noodleβ.
π©πΌβπ³ sementara mi diproses, didihkan air dlm periuk, letak sedikit minyak dan garam.
π©πΌβπ³ selepas mi habis klua, masukkan kedalam air yg dididihkan td. Reneh sebentar sehingga mi naik ke atas.
π©πΌβπ³tapis dan toskan air dan kemudian lalukan dengan air paip.
π©πΌβπ³ toskan semula dan letak swdikit minyak supaya mi kuning tidak melekat dan warna cantik berkilat.
π©πΌβπ³ mi sedia dimasak spt goreng, sup dll. Selamat mencuba.
.
Tips:
β
jangan didihkan terlalu lama nanti mi akan terlalu kembang.
β
mi homemade tanpa bahan pengawit so simpan dlm fridge dlm bekas bertutup ( tahan 3 hari). Sebaiknya masak terus.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.
MIHUN KUNING NOXXA NOODLE MAKER
(By Cik Kiah Kicen).
.
Bahan2:
400 gm tepung roti
140 gm cecair (1 biji telur + 5 g minyak + pewarna kuning + air)
Air, minyak dan garam.
.
Cara2:
π©πΌβπ³masukkan tepung dlm NNM. Gunakan nozel yg lebih halus.
π©πΌβπ³bahan cecair dikacau rata.
π©πΌβπ³ on kan NNM sambil menuang cecair perlahan2 sehingga habis.
π©πΌβπ³ biarkan adunan bergaul dan mihun kuning akan klua dalam masa lebih kurang 5 minit.
π©πΌβπ³ jika mesen berhenti tekan butang βextract noodleβ.
π©πΌβπ³ sementara mihun kuning diproses, didihkan air dlm periuk, letak sedikit minyak dan garam.
π©πΌβπ³ selepas mihun kuning habis klua, masukkan kedalam air yg dididihkan td. Reneh sebentar sehingga mihun kuning naik ke atas.
π©πΌβπ³tapis dan toskan air dan kemudian lalukan dengan air paip.
π©πΌβπ³ toskan semula dan letak sedikit minyak supaya mihun kuning tidak melekat dan warna cantik berkilat.
π©πΌβπ³ mihun kuning sedia dimasak spt goreng, sup dll. Selamat mencuba.
.
Tips:
β
jangan didihkan terlalu lama nanti mihun kuning akan terlalu kembang.
β
mihun kuning homemade tanpa bahan pengawit so simpan dlm fridge dlm bekas bertutup ( tahan 3 hari). Sebaiknya masak terus.
β
saiz mihun kuning ni besar dr mihun beras dan kecil dr mi kuning biasa. Saiz macam Maggie gitew.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#bukuresepickk
#noxxanoodlemaker
PASTA NOXXA NOODLE MAKER
(Spagheti/macaroni/fetuccini)
by Cik Kiah Kicen
.
Bahan2:
1 Cwn (200gms) Tepung Semolina
1Β½ Cwn (200gms) Tepung Hi Protein
170 ml cecair (1 Biji Telur + Garam+ Air)
Air sejuk dari peti ais
.
Penyediaannya:
π©πΌβπ³ masukkan bahan tepung dlm NNM.
π©πΌβπ³ gunakan nozle yg bersesuaian dgn pasta spt spagheti dan fetuchini. Utk macaroni guna yg spagheti saja tapi nanti kene gunting2 bagi pendek2.
π©πΌβπ³ on dan tuang cecair sedikit demi sedikit.
π©πΌβπ³ biarkan pasta keluar sendiri keluar sendiri.
π©πΌβπ³ didihkan air panas yg diletak sedikit minyak dan garam.
π©πΌβπ³ masukkan pasta anda sebentar kira2 seminit.
π©πΌβπ³ toskan dan masukkan dlm air sejuk tadi.
π©πΌβπ³ tapis semula dan lumur sedikit minyak.
π©πΌβπ³ pasta sedia dimasak atau disimpan dlm peti.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
KUE TIAW NOXXA NOODLE MAKER
by Cik Kiah Kicen
.
Bahan2:
1 cwn tepung ubi
1 cwn tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
140 ml air panas
40gm telor putih
.
Penyediannya:
π©πΌβπ³ masukkan bahan tepung dlm NNM.
π©πΌβπ³ on dan tuang cecair sedikit demi sedikit.
π©πΌβπ³ biarkan kue tiaw keluar sendiri. Taburkan tepung ubi supaya kue tiaw anda tidak melekat.
π©πΌβπ³ didihkan air panas yg diletak sedikit minyak dan garam.
π©πΌβπ³ masukkan kue tiaw anda sebentar.
π©πΌβπ³ toskan dan lalukan air. Isi sedikit minyak dan kue tiaw siap.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
SAMPRIT NOXXA NOODLE MAKER
by Cik Kiah Kicen
.
Bahan2:
250 gm buttercup
50 gm gula castor
120 gm susu pekat manis
400 gm tepung jagung
30 gm tepung kastad
1 sdt esen vanilla
.
Penyediaannya:
π©π»βπ³ Masukkan semua ke dalam mesin NMN.
π©πΌβπ³ tekan on dan biarkan samprit anda klua. Potong panjang seinci dan susun dalam loyang.
π©π»βπ³ Bakar suhu 180 darjah @ 15-20 min
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.
MARUKU NOXXA NOODLE MAKER
by Cik Kiah Kicen
.
Bahan2:
200 grm tepung beras
200 grm tepung pulut
1 biji telor + santan jadikan 200 grm
30 grm jemuju
30 grm udang kering
1 senduk cili mesin
Secubit garam
Pewarna hijau (ikut suka)
.
Penyediannya:
π©πΌβπ³Kisar halus udang kering dan jemuju.
π©πΌβπ³masuk semua bahan kering dan gaul rata dahulu.
π©πΌβπ³masukkan dlm mesin dan gunakan nozle utk maruku dan on mesin.
π©πΌβπ³ santan + telur + pewarna dikacau sedikit dan tuang ke mesen
π©πΌβπ³ goreng maruku dan sejukkan baru masuk botol.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.
TART NENAS NOODLE MAKER
(By Cik Kiah Kicen)
.
Bahan:
160 gm tepung naik sendiri
60 gm gula ising
50 gm tepung kastad
40 gm tepung jagung
75 gm butter
1 biji telur
1 sdb susu segar
Jem nenas
.
Penyediaan:
π©π»βπ³ masukkan dlm NMN
π©π»βπ³ tekan extrude dn stop utk memotong adunan.
π©π»βπ³ bulatkan jem dan gulung dgn doh
π©π»βπ³ bakar pada suhu 170 darjah @ 5 min kemudian suhu 165 darjah @ 25 min
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.
LAKSA NOXXA NOODLE MAKER
(By Cik Kiah Kicen)
.
Bahan2:
1 cwn tepung ubi
1 cwn tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
160 ml air panas
.
Penyediaannya:
π©πΌβπ³ masukkan bahan tepung dlm NNM.
π©πΌβπ³ on dan tuang cecair sedikit demi sedikit.
π©πΌβπ³ biarkan laksa keluar sendiri.
π©πΌβπ³ didihkan air panas yg diletak sedikit minyak dan garam.
π©πΌβπ³ masukkan laksa anda sebentar.
π©πΌβπ³ toskan dan lalukan air. Isi sedikit minyak dan laksa siap.
.
#cikkiahkicen
#ckkstorimori
#noxxanoodlemaker
.
Comments
Post a Comment